A Little Ordinary Girl
Tuan Tanah



Diaries Owner Produk Nurraysa Stuff

Assalamualaikum ! Happy BW . Do follow me for Nurraysa updates.


Leg Note!



Jom Terjah!

My Dears!

Flashback!

Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: Cikmimin
Re-Edited By: Future Chef
Others:   






Assalamualaikum semua. Apa habaq ? Lama dah fifa tak hapdate blog pink ni . :3 . Seriously ,memang takda mood gila-II nak tulis entry baru . But, this time , i'm gonna to tell a story about a girl . A girl ? Siapakah ? Yahh , siapa dia or nama dia fifa tak akan mention . But , i'm feel so sorry for you , sis . Walaupun sekadar senyum bila bertembung, tapi bila akak baca cerita awak kat blog awak , baru akak tahu kisah-II awakk yang selama ni akak tak tahu and orang lain tak pernah tahu , mungkin ,:) . Agak kejam la kan? Tapi , akak tak sekejam tu adekk . Cuma akak ni pemalu sikit dengan adik-II bawah . :D . Okey ? Pasall kes awakk dengan kawan-II awakk tu, just let it go. Awakk masih muda dik . Perjalanan hidup masih panjaaaaangggg . Banyak benda yang adik nak capai belum lagi 'MISSION ACCOMPLISHED' , right? Biasalah , hidup di dunia tak terlepas daripada ujian dan dugaan , dik . Allah nak uji sejauh mana kesabaran awakk kat dunia ni . InsyaAllah , besar hikmahnya yang kita tak nampak and rasa sekarang. Dalam Al-Quran pun Allah ada cakap :

"..... Allah tidak memberati seseorang melainkan sesuai dengan (kekuatan) yang diberikan Allah kepadanya ..... " (At-Talaq : 7)
Walaupun sekarang ni adik rasa  ,

 "Takda siapa faham perasaan aku , takda siapa nak tolong aku bangun lepas aku jatuh . Semua nak letakkan kesalahan kat aku . Aku penat tau tak ! "

Mungkin kat atas ni apa yang adik rasa, akak pun tak pasti . Tapi memang ni yang hampir semua orang rasa dalam hati bila berdepan dengan situasi adik . Even akak pun akan rasa yang sama. Tapi , jangan risau . Allah kan ada ? Adik rasa , bila semua kawan-II adik put blame on you , tinggalkan adik , Allah pun tinggalkan adik tak ? Tak kan ? Allah tak pernah sekali-II tinggalkan hamba-II Nya . Tapi , kita semua , termasuk akak pun tak letakkan Allah number ONE dalam setiap perbuatan akak. Akak pun banyak sangat kesalahan dik .

"Ya Allah , kenapa susah sangat aku nak berubah ? Kenapa nafsu selalu sangat dapat memintas iman dan minda ? "




Selalu akak tanya camtu bila akak dah terbuat dosa yang sememangnya akak buat jugak walaupun akak akan beristighfar / doa dalam sujud terakhir . Mungkin selama ni taubat aku tak bersungguh-II. Tapi , akak still berusaha. Cuba macam-II cara . Walaupun hasilnya macam tetap sama.

Adik , perasaan yang adik rasa sekarang ni , adalah FITRAH . Semua orang akan , sedang atau pernah rasa . Lagi-II waktu macam kita ni. Memang semula jadi sifat remaja yang baru nak meningkat akan ada rasa nak disayangi dan menyayangi. Macam-II . Dah ada rasa nak melawa . Sebab kita semua ni , REMAJA kan , sedang dalam proses mencari identiti diri . Bila ada kes-II camni , kadang-II akak pun geram. Cuma, certain-II masa akak ada la jugak cakap-II tak puas hati . Belakang-II kan . Tapi , jangan contohi akak . hee. Takdalah . But , bila baca ja cita adik , akak kesian . Cerita tentang awak dengan  dia  tu memang akak dah lama tau . Tapi , akak takdalah sampai nak bash adik. Sebab , benda tu biasa.

Akak dah rasa dah pengalaman tu . Tapi, pengalaman akak ni PERIT sikit la, sebab tu la akak tak nak ulang balik masa lalu. Even sekolah rendah lagi , kecik lagi . Dah pandai cinta monyet. Monyet pun tak teruk macam akak. Ngehhhhh!!! Sebab bila akak fikir balik , kejam jugak dulu aku dengan tutt dulu . Memang serba salah laa sampai sekarang . Untuk sahabat yang distorykan ni , sori tauk ! kosong-II. Malu weyh ingat masa sekolah rendah dulu . Tettttt!!!

Abaikan . XD . Agak merapu sikit petang ni. Walaupun tak seberapa , tak gunakan bahasa yang berbunga-II seperti di dalam buku 'Bunga-bunga cinta Bahasa' , akak harap dapat bagi adik semangat walaupun akak tahu , adik tak akan tahu yang akak tulis entry ni untuk adik . Akak bukan Tuhan yang boleh menghukum adik sesuka hati . Ramai orang yang anggap bila orang ni buat salah itu , salah ini , DOSA BESAR . NO ! Definitely NO. Mereka-II itu tidak sepatutnya bertindak demikian kerana mereka tidak meletakkan fikiran mereka di atas landasan yang betul . * ayat choral speaking * .




So, akak nasihatkan lagi sekali , BIARKAN MEREKA . Mereka bukan sesiapa yang nak judge kita sesuka hati. Akak bukan nak salahkan adik dan bukan jugak nak sebelahkan mana-II pihak. Akak duk diam jaa kat tengah-II . So , solutionnya, jangan fikir apa yang orang cakap. Apa yang adik rasa tepat untuk ubah diri adik , adik buat. Memang perit bila kita nak berubah, orang sekeliling tak terima. KEIDUPAN memang macam tu. Dan pasal perasaan adik tu akak serahkan pada adik. Sebab hati dan perasaan ni adalah hak masing-II. Selaraskan minda dan iman. Bukan akak nak suruh adik benci dia ataupun apa-II yang berkaitan , cuma minta adik buat keputusan yang betul . Apa yang terbaik untuk korang berdua. Chillax okeh ?

Cuma, pada akak , jangan dulu k berhubungan dengan mana-II ajnabi . Kita semua ni termasuk akak belum faham lagi resmi kehidupan kat dunia ni . Kita tak tahu mana lelaki yang baik untuk kita , jujur dengan kita and bla bla bla. Banyak sangat . Bukan akak nak cakap semua lelaki tu jahat termasuk dia , tapi itulah lelaki. Jangan terasa dengan apa yang akak cakap.  Hanya sekadar nasihat dan ingatan . Last but not least , jangan down tau . Ingat Allah banyak-II. Fikir dulu sebelum bertindak. Lots of Love . :D


p/s : thanks sebab bagi akak idea cara nak hasilkan penulisan yang berkesan . Nah , hadiah daripada akak. Dengar baik-II tau zikir ni. :)


                                      



0 Comments:

Post a Comment